Družinska psihoterapija

//institut-sensus.si/wp-content/uploads/2017/10/Druzinska_terapija1.jpg

Družina je sistem, v katerem se človek razvija in mu daje podlago za odnose, način razmišljanja in čustvovanja, ki jih vzpostavlja v sedanjosti.

Tudi družine imajo svoj razvoj in na svoji poti lahko starši ali otroci naletijo na marsikatere ovire, ki zamajejo stabilnost, negativno vplivajo na medosebne odnose ter posledično uničijo njihovo harmonijo.

Mnogo življenjskih preizkušenj lahko družine premostijo same ter s tem še vedno ohranijo svojo funkcionalnost, spoštljivost njenih članov in senzitivnost. Vendar pa so lahko preizkušnje tudi takšne, da jih ne zmoremo razrešiti sami. Tako škodujejo nam in vplivajo na odnose s pomembnimi drugimi ljudmi. Družina je sistem, kjer ob naših najbližjih čutimo navezanost, varnost in pogosto neobvladljiva intenzivna čustva. Mnogokrat si ob težavah zatiskamo oči in se o njih ne zmoremo pogovoriti. Ne upamo si odprto govoriti o nekaterih težavah, saj nas je strah, kaj se bo zgodilo. Čustva nas ob tem popolnoma prevzamejo, da ne zmoremo jasno in mirno spregovoriti o stiskah.

Zato je terapevtski prostor in odnos tisti, ki nam lahko omogoči, da se pomirimo, si prisluhnemo in vzamemo čas ter poskušamo povrniti kakovost odnosov in odstraniti težave.

Težave, ki lahko nastopijo:

  • Starševska vzgoja.
  • Komunikacija v družini.
  • Uživanje substanc in zloraba teh pri družinskem članu.
  • Samopoškodovanje in poskusi samomora.
  • Kemične in nekemične oblike odvisnosti (alkohol, marihuana, računalnik – internet, spolnost, delo, odnos, pornografija, …).
  • Nasilje (psihično, fizično, čustveno, spletno).
  • Stiske ob življenjskih spremembah.
//institut-sensus.si/wp-content/uploads/2017/10/Druzinska_terapija2.jpg